Lehtar, herhangi bir sigorta poliçesi kapsamında söz konusu sigortadan faydalanma durumu olan kişiyi bildiren bir ifadedir. Bu bağlamda lehtar; doğrudan sigortayı yaptıran kişi olabileceği gibi, üçüncü bir kişi de olabilir. Lehtar olarak da ifade edilen lehtar, başka biri tarafından yaptırılmış bir sigorta poliçesinden doğrudan veya dolaylı olarak faydalanan kişilere denir.
Lehtar Kime Denir?
Lehtar, bir sigorta poliçesinden doğrudan veya dolaylı olarak faydalanan kişiye denir. Örneğin hayat sigortalarında, sigorta sahibinin vefatı halinde sigortadan faydalanacak olan kişi lehtar olarak ifade edilir.
Lehtarın Özellikleri Nelerdir?
Özellikle sigorta poliçelerinde adı sıklıkla geçen lehtarın özellikleri aşağıda belirtilmiştir.
- Doğrudan veya dolaylı olarak sigorta poliçesinden faydalanır.
- Sigorta poliçesinde yer alan durumların meydana gelmesi halinde, sigorta tarafından güvence altına alınır.
- Sigorta sahibi, sigortalı yakını veya sigorta sahibinin işaret ettiği üçüncü bir kişidir.
Poliçede Lehtar Kimdir?
Herhangi bir sigorta poliçesinde lehtarın kim olduğu sigortanın türüne ve sigorta poliçe şartlarına göre değişir. Bazı sigorta poliçelerinde lehtar doğrudan sigortayı yaptıran kişidir. Bazı durumlarda ise lehtar üçüncü bir kişi olabilir. Örneğin hayat sigortası yaptırmış birisinin vefatı halinde sigortadan faydalanacak üçüncü kişi lehtardır. Bir başka örnek ise sigorta sahibi ile sigortadan faydalanacak kişinin farklı olması durumunda ortaya çıkar. Sigorta poliçesini hazırlatan ve sigorta primlerini ödeyen kişi ile sigortadan faydalanan kişi farklı olabilir. Bu durumda lehtar, sigorta primlerini ödeyen kişiyi değil sigortadan faydalanan kişiyi ifade eder.
Lehtar Aileden Biri midir?
Lehtar, aileden biri olabilir ancak lehtarın sadece aileden biri olması zorunlu değildir. Lehtar aynı zamanda tek bir kişi değil, birden fazla kişi de olabilir. Herhangi bir aile veya akrabalık bağı olmayan kişiler de lehtar olabilir. Sigorta poliçelerinde lehtarların genellikle aileden kişiler olması yaygındır.
Sigorta Ettiren ve Lehtar Aynı Kişi Olabilir mi?
Sigortayı yaptıran kişi ile lehtar aynı kişi olabilir. Bunun için sigortayı yaptıran kişinin hayatta kalması ve sigortadan faydalanabilecek durumda olması gerekir. Örneğin hayat sigortasında sigortalının vefatı halinde sigortadan faydalanacak kişinin aynı kişi olması mümkün değildir. Farklı durumlarda (sakatlık, maluliyet vs.) lehtar ile sigorta ettiren aynı kişi olabilir.
Poliçe Başladıktan Sonra Lehtar Değişir mi?
Poliçe başlangıcından sonra lehtar değişikliği yaptırmak mümkündür. Bunun için yazılı dilekçe ile sigorta şirketine başvurulması gerekir. Sigorta poliçesinin başlangıcından sonra evlilik veya çocuk sahibi olma gibi durumlarda da lehtar değişikliği yapılabilir.
Hangi Poliçelerde Lehtar Geçer?
Her sigorta poliçesinde lehtar olabilir. Lehtarın en çok bulunduğu sigorta türü hayat sigortasıdır. Lehtar olmadan hayat sigortası yapılamaz. Herhangi bir lehtar gösterilmemesi halinde ise sigortalının yasal varisleri lehtar olarak kabul edilir.
Hayat Sigortasında Lehtar Nedir?
Hayat sigortasında lehtar, sigortalının vefatı halinde sigortadan faydalanacak olan kişidir. Hayat sigortası, bireyin ani ölümü karşısında yakınlarını veya işaret ettiği üçüncü kişileri güvence altına alan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası kapsamındaki muhatabın ölümü halinde sigorta tarafından lehtara tazminat ödenir.
Poliçede Lehtar ve Muhatap Arasındaki İlişki Nedir?
Bir sigorta poliçesinde muhatap, sigortayı yaptıran kişiyi ifade eder. Lehtar ise sigortadan faydalanan kişidir. Örneğin hayat sigortasını yaptıran sigortalı kişiye muhatap adı verilir. Muhatabın ölümü halinde sigortadan faydalanacak kişiye ise lehtar adı verilir. Muhatap ile lehtar arasındaki ilişki ise lehtarın muhatap tarafından tayin edilmesidir. Muhatap tarafından sigorta yaptırılırken bir lehtar belirlenir. Muhatabın herhangi bir lehtar göstermemesi halinde ise muhatabın yasal varisleri lehtar olarak kabul edilir.