Sigorta şirketleri, asıl araç kaza yaptıktan sonra inceleme yani ekspertiz amacıyla eksper gönderir. Gerekli incelemelerin ardından araç hakkında karar verilir. Asıl otomobil, trafikte seyir için güvenli değilse yedek araç yani ikame araç temin edilir. Kaza sonrası aracın trafiğe çıkmasında herhangi bir problem görülmezse ikame araç temin edilmez.
İkame araç seçimi sigorta şirketi tarafından yapılır ve asıl aracın özelliklerine en yakın otomobil temini sağlanır. Her hasar görmenin ardından yedek araç verilmez. Küçük hasar kategorisinde kabul edilen vuruk, çizilme veya sürüşü engellemeyen durumlarda yedek araç temini sağlanmaz. Sigorta şirketleri ve sürücü, sigorta poliçesini hazırlarken hangi durumlarda yedek araç hizmetini kullanabileceklerini poliçe üzerinde kesinleştirir.
İkame Araç Nasıl Alınır?
Kasko ikame araç şu şekilde alınır.
- Kaza sonrası araç servise gider.
- Araç servisteyken araca ait hasar dosyası açılır.
- Sigorta şirketine ikame araç talebinde bulunulur. Poliçede ikame araç teminatı maddesi bulunması takdirde sigorta şirketi tarafından yedek araç verilir, 24 saat içinde sürücüye teslim edilir.
Kaskodan İkame Araç Hangi Durumlarda Verilir?
Kaskodan ikame araçtan yararlanmak için belirli şartların gerçekleşmesi gerekir. İkame araç için gerekli durumlar aşağıdadır.
- Asıl aracın servis ve bakım süresinin uzaması
- Aracın kullanılamayacak duruma gelmesi
- Aracın sürüş güvenliğinin kalmaması
- Poliçede mutlaka ikame araç teminatının verilmesi
İkame Araç Nereden Alınır?
İkame araç temini, sürücünün sigorta şirketiyle anlaşmalı olduğu kiralık araç firmasından alınır. Sürücüye konum itibariyle en yakın, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu firma şubesine gidilebilir.
İkame Araç Ne Zaman Verilir?
Sigorta şirketleri tarafından verilen yedek araçların teslim süresi, en geç 24 saattir. Uygun araç olduğu takdirde araç talebinden 1 saat sonra dahi araç teslim edilebilir.
İkame Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İkame araç hizmetinden yararlanmak için gerekli olan şartlar bunlardır.
- Asıl aracın hasar kaydı mutlaka alınmalıdır. Aracın park halinde veya bekleme halinde oluşan hasarları eksperler tarafından değerlendirilmeye alınmaz. Eksper tarafından araca ait sürüş güvenliğinin bulunmadığı raporlanması gerekir.
- Yedek araçlar pazar günleri hariç olmak üzere 24 saat içinde temin edilir.
- Asıl aracın tamiri ve onarım süresi sigorta şirketi ile sürücü arasında anlaşmaya varılmalıdır. Onarım süresinden önce asıl araç tamir edilirse ikame araç teslim edilmelidir.
- Verilen yedek araç, asıl aracın özelliklerine en yakın olmalıdır.
- İkame araçlar temin edilen ile ve şubeye teslim edilmek zorundadır.
- İkame aracın geç iade edilmesi durumunda tüm masraflar sigortalı bireye aittir.
- Yedek araçla yapılan tüm seyahat ödemeleri, trafik cezaları gibi masraflar sürücüye aittir.
- Kasko poliçesi tarafından teminat altına alınan durumlar dışında yedek araç verilmez.
İkame Araç Kaskoyu Bozar mı?
İkame araç teminatı, araç sahiplerine kasko tarafından sunulan bir ek hizmet olduğu için herhangi bir bozulma meydana gelmez. Yedek araç verilmesi, sigorta poliçesinde sürücüye güvence sağlamak amacıyla verilen ek bir hizmettir, yararlanabilmek için mutlaka poliçede teminat maddesi olarak yer almalıdır.
İkame Araç Ücretli mi?
İkame araçlar sigorta yapılması esnasında verilen ek hizmet teminatı olduğu için sürücüden ekstra bir ücret talep edilmez. İkame araçla yapılan tüm seyahat masrafları, trafik cezaları gibi ödemeler sürücü tarafından karşılanmak zorundadır.
İkame Araç Bedelini Kim Öder?
İkame araç talebi yapılmasının ardından sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kiralık araç firması, araç teslimini yapar. Sigorta şirketine yedek araç ödemesini sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kiralık araç firması yapar, sürücüden ücret talep edilmez.
Pert Araca İkame Araç Verilir mi?
Pert araç için kasko yapıldığı esnada ikame araç hakkında teminat maddesi geçirildiği sürece yedek araç temini yapılır. Pert kasko, yedek araç verilmesini temin eder ancak mutlaka poliçede bu madde geçirilmelidir.
Kasko İkame Araç Süresi Kaç Gün?
İkame araç süresi, asıl aracın onarım süresi ile aynıdır ancak poliçede sigortalı ile şirket farklı süreler için anlaşabilir. Genel olarak yedek aracın kullanım süresi 7 ile 15 gün arasında değişir. İkame araç talebinin iletilmesinin ardından kasko tarafından 24 saat içerisinde yedek araç sürücüye anlaşmalı kiralık araba firması aracılığıyla teslim edilir.
Asıl aracın onarımı tamamlandığında ikame aracın kullanım süresi biter, araç öngörülen süreden önce dahi tamamlansa bu durum geçerlidir. Yedek araçlar teslim alınan şubeye iade edilir, zorunludur.
İkame Araç Olarak Ne Verilir?
Asıl araca en yakın özelliklere ve kullanıma sahip yedek araçlar, sigortalı sürücüye sigorta şirketleri tarafından temin edilmektedir.
Kasko Karşı Tarafa İkame Araç Verir mi?
Hayır, kasko genellikle karşı tarafa ikame araç temin etmez; bu hizmet genellikle sadece kasko poliçesi sahibine yönelik bir teminattır. Kaskoda araç ikame teminatı, poliçe sahibinin kendi aracı hasar gördüğünde kullanması için sağlanır ve bu, kasko araç temini hizmetinin bir parçasıdır. Eğer karşı tarafa ikame araç sağlanması isteniyorsa, bu özel bir trafik sigortası poliçesi ile ayrıca talep edilmeli ve sigorta şirketiyle görüşülerek belirlenmelidir.
Kaskoda Araç İkame Teminatı Nedir?
Kaskoda araç ikame teminatı, kasko poliçesine dahil edildiğinde, kaza sonrası hasar gören aracın tamiri boyunca sigorta sahiplerine geçici bir yedek araç sağlar. Bu hizmet, kasko sahiplerinin araç onarım süresince mağdur olmamaları için tasarlanmıştır. Sigorta şirketleri, kaza sonucu güvenli sürüş için büyük ölçüde hasar gören araçlar için bu yedek araç hizmetini sunar, böylece sürücüler trafiğe ara vermeden devam edebilirler.