İşsizlik sigortası, halihazırda bir işte çalışırken herhangi bir sebeple, kasıt ve kusuru olmaksızın, kendi isteği dışında işten çıkartılan kişileri güvence altına alan bir sigorta türüdür. İşsizlik sigortası, kişinin işten çıkartılması sonrasında uğradığı gelir kaybının belirli bir bölümünü güvence altına alır. İşsizlik sigortasıyla bireyin yeniden iş bulana kadar mağdur olmaması amaçlanır.
İşsizlik Sigortası Zorunlu mudur?
İşsizlik sigortası, 4447 sayılı kanun tarafından zorunlu tutulmuş bir sigorta türüdür. İşsizlik sigortasının yürürlüğe girmesi 1 Haziran 2000 tarihinde gerçekleşmiş ve işveren, devlet ve işçi olmak üzere tüm taraflardan prim tahsiline başlanmıştır.
İşsizlik Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK’li olarak işe giren her birey otomatik olarak işsizlik sigortası kapsamına alınır. İşsizlik sigortası ücreti ise hem işverenden hem de işçiden belirli bir oranda kesilir. İşten çıkartılan kişiler, işsizlik maaşı almak için 1 ay içinde İŞKUR birimlerine doğrudan başvuru yapmalıdır. İşsizlik sigortası, kişinin işten çıkartılması sonrasında uğradığı gelir kaybının belirli bir bölümünü güvence altına alır.
İşsizlik Sigortasından Faydalanmanın Ön Koşulu Nedir?
İşsizlik sigortası, kişinin işten çıkartılması sonrasında uğradığı gelir kaybının belirli bir bölümünü güvence altına alır. İşsizlik sigortasından yararlanmak isteyen kişilerin belli ön koşulları sağlaması gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir.
- Son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primi ödenmiş olmalıdır.
- İşten çıkarılmadan önceki son 120 gün boyunca prim ödeyerek sürekli çalışılmış olunmalıdır.
- Hizmet akdinin İşsizlik Sigortası Kanununun 51’inci maddesinde sayılan hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olması gerekir.
- İşten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR ilgili birimine doğrudan ya da elektronik ortamda başvurulması gerekir.
İşsizlik Sigortası Başvuru Belgeleri Nelerdir?
İşsizlik sigortası kapsamında yer alan ve işten çıkartılan kişiler, işsizlik maaşı almak için aşağıdaki belgeler ile İŞKUR’a başvurmalıdır.
- Kimlik belgesi
- İş çıkış bildirgesi
- İşsizlik maaşı talep dilekçesi
- İşsizlik maaşı başvuru formu
İşsizlik Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
İşsizlik Sigortası, kanun kapsamında yürürlükte olan, işsiz kalma durumlarını teminat alan bir poliçedir. İşsizlik sigortasından faydalanabilmek için kanunda belirtilen şartlar sağlanmalıdır. İşsizlik sigortası yaptırabilecek kişiler aşağıda belirtilmiştir.
- Ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler
- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelik taşıyan şehir içi toplu taşıma aracı iş yerleri
- Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya daha fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10'dan az olan kişiler
İşsizlik Sigortası Nasıl Hesaplanır?
2024 yılı itibarıyla işsizlik maaşı en düşük 7.940,27TL, en yüksek ise 15.880TL’dir. İşsizlik maaşı, sigortalının çalıştığı son 4 aylık dilimdeki prim ödemelerine dayanan kazancı göz önünde bulundurularak hesaplanır. Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son dört aydaki günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olacak şekilde hesaplanır. Hesaplanan işsizlik maaşı, aylık brüt asgari ücretin %80'ini geçemez. İşsizlik maaşından damga vergisi dışında hiçbir vergi alınmaz.
İşsizlik Sigortasının Avantajları Nedir?
İşsizlik sigortası işten çıkartılması sonrasında kişinin uğradığı gelir kaybının belirli bir bölümünü güvence altına alır. İşsizlik sigortası sayesinde bireyin yeniden iş bulana kadar geçen süre içerisinde mağdur olmaması amaçlanır. İşsizlik sigortasının diğer avantajları aşağıdaki gibidir.
- İşsiz kalan kişinin mağdur olmasını önler
- Yeni iş arama sürecindeki maddi sıkıntıları hafifletir
- Kişinin ani gelir kaybı yaşamasını önler
- Kişinin işsiz kaldıktan sonra da belirli bir miktarda maaş almasını sağlar
İşsizlik Sigortası ve Kredi Kartı İşsizlik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?
İşsizlik sigortası, bireyin kendi isteği dışında işten çıkartılması durumunda, belirli bir süreliğine bireyi maddi açıdan güvence altına alır. Kredi kartı işsizlik sigortası ise sigortalının kullanmış olduğu kredi kartlarındaki taksitlerin, işsizliğe bağlı olarak ödenememesini güvence altına alır. Kredi kartı işsizlik sigortası sayesinde kredi kartı borçlarında faiz birikimi meydana gelmez.
İşsizlik Sigortası Hangi Riskleri Kapsar?
İşsizlik sigortası, bireyin hayatındaki bazı riskleri güvence altına alır. İşsizlik sigortası, aşağıdaki riskleri kapsar.
- İstek dışı işten çıkartılma
- Herhangi bir kusur olmaksızın işten çıkartılma
- Herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın işten çıkartılma
İşsizlik Sigortası Hangi Durumlarda Geçerli Değildir?
İşsizlik sigortası, her işten çıkma veya çıkarılma durumu için geçerli değildir. İşsizlik sigortasının geçerli olmadığı durumlar şunlardır.
- Kişinin kendi isteği ile işten ayrılması
- İşten çıkartılmadan önceki 120 gün boyunca işte zaten çalışmıyor olmak
- İşten çıkartılmadan önceki 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primine sahip olmamak
- İşten çıkartıldıktan sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR birimlerine başvurmamak
İşsizlik Sigortası Nasıl Yenilenir?
İşsizlik sigortası, 4447 sayılı kanun tarafından zorunlu tutulmuş bir sigortadır. Kişinin iş akdinin başlamasının ardından işsizlik sigortası otomatik olarak başlar. Kişinin işten çıkartılmasıyla sona eren işsizlik sigortası, kişinin yeniden işe girmesiyle birlikte otomatik olarak yeniden başlar.
İşsizlik Sigortası Poliçesi Nasıl Sorgulanır?
İşsizlik sigortası otomatik bir sigorta türü olduğu için yalnızca İŞKUR birimlerine başvurularak kontrol edilebilir. İşsizlik sonrasında işsizlik sigortasına yapılan başvurular ise e-devlet üzerindeki işsizlik maaşı bölümünden sorgulanabilir.
İşsizlik Sigortası Ödeneği Hangi Durumlarda Kesilir?
İşsizlik sigortası ödeneği alınan zamanda, yetkili müfettiş ve denetimciler tarafından kayıtsız çalışıldığı tespit edilirse ya da aynı dönemde emekli aylığı almaya başlanırsa ödenek kesilir. İşsizlik ödeneği hakkı şu durumlarda kaybedilir.
- İŞKUR tarafından teklif edilen işlere haklı bir gerekçe göstermeksizin olumsuz yanıt verilirse
- Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimleri kabul edilmezse
- Meslek geliştirme ve edindirme kursları kabul edildikten sonra katılım gösterilmezse