Borsa Emir Tipleri Nedir?

Borsada yatırım yapan bireysel ve kurumsal yatırımcılar, alım-satım tercihlerinde bulunur. Alım-satım tercihleri, yatırımcıların kar marjını belirler. Yatırımcıların tercihleri, borsa emir tipleri ile belirlenir. Varlıklarına eklemek yapmak ya da mevcut varlıklarını elden çıkarmak isteyen yatırımcılar, öncelikle emir tipini belirler ve yatırımlarını bu çerçevede şekillendirir.
Borsa Emir Tipleri Nelerdir?

Borsa Emir Tipleri Nelerdir?

Borsada farklı emir tipleri bulunur. Finansal enstrümanların alınıp satıldığı borsada işlem yaparken bir dizi emir tipi kullanılır. Borsa emir tipleri, şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Piyasa Emri
  • Limit Emri
  • Stop Emri
  • Kar Al (Take Profit) Emri

Piyasa Emri Nedir?

Market order olarak da adlandırılan piyasa emri, hızlı işlem yapmayı temel öncelik haline getiren kişiler tarafından tercih edilir. Piyasanın anlık fiyatı üzerinden alım-satım yapmak isteyen yatırımcılar, piyasa emri verir. Piyasa emri, miktar girilerek verilir. Fiyatın anlık değişmesi, satışın miktar üzerinden gerçekleştirilmesine neden olur.

Limitli Emir Nedir?

Limit emri, önceliği iyi fiyat olan yatırımcılar tarafından tercih edilir. Sadece belirlediği bir fiyat üzerinden yatırımını gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar, limit emri verir. Yatırımcılar, alış emrinde hisse senedinin düşmesini bekledikleri en düşük fiyatı, satış emrinde ise yükselmesini bekledikleri en yüksek fiyatı seçer.

Stop Emir Nedir?

Stop emri, zararını sınırlı tutmak veya karını korumak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Stop emir tipinin limit emirden farkı, uygulanış amacıdır. Limit emirde amaç, ucuzdan alıp pahalıya satarak kar elde etmektir. Stop emirde amaç ise karı korumak veya zararı minimize etmektir.

Kar Al (Take Profit) Emri Nedir? 

Kar al emri verilirken öncelikle bir kar hedefi belirlenir. Yatırımcı, emtiayı satın aldığı fiyatın üzerine, belirli bir oranda kar ekler ve ulaştığı tutar için kar al emri verir. Kar al emri verildikten sonra piyasa bu seviyeye ulaştığı zaman emir otomatik gerçekleşir.

Hisse Senedi Alırken Hangi Emir Tipi Seçilmeli?

Hisse senedi alırken seçilecek emir tipi, yatırımcının beklentisine göre değişkenlik gösterir. Her emir tipi farklı yatırımcılara hitap eder. Örneğin hızlı alım-satım yapmak isteyen yatırımcının piyasa emri vermesi gerekir. Amacı iyi fiyattan alıp-satıp kar elde etmek isteyen yatırımcının limit emri vermesi gerekir. Kar al emri ise doğrudan belirli bir kar oranına odaklanarak al-sat yapmak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Limit emri ile kar al emri arasında kar oranı farkı bulunur. Limit emrinde kar marjı daha yükseğe ulaşmışken satış gerçekleştirilebilir.

Piyasa Koşullarına Göre Emir Tipi Seçimi

Piyasa koşulları, emir tipi seçiminde kişisel beklentiler kadar önemlidir. Piyasa koşullarına göre seçilebilecek emir tipleri şunlardır:

  • Piyasa Emri: Hızlı işlemin iyi fiyatla alım satım yapmaya tercih edildiği durumlar için uygundur.
  • Limit emri: Daha iyi fiyatla alım-satım yapmak isteyenler için uygundur.
  • Stop Emri: Zararını sınırlamak ve karını korumak isteyenler için uygundur.
  • Kar Al Emri: Piyasa takibinin zor olduğu dönemlerde hedef bir oran üzerinden kar elde etmek isteyenler için uygundur.

Emir Tipleri ve Yatırım Stratejileri: Altın ve Diğer Yatırım Araçları

Emir tipleri, farklı yatırım enstrümanları için kullanılabilir. Altın da çeşitli emir tiplerinin uygulanabileceği yatırım araçları arasında yer alır. Özellikle altın fiyatlarının dalgalı olduğu dönemlerde karını maksimize etmek isteyenler, piyasa emri, limit emri veya kar al emri, uygulanabilecek emirler arasındadır.

İlgili İçerikler

12 Aralık 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 13 Aralık 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor.
Detaylı Bilgi