Altın-Gümüş Rasyosu Nedir?

Rasyo, finansal anlamda bakıldığında iki finansal göstergenin karşılıklı oranlanmasını ifade eder. Altın gümüş rasyosu ise bir ons (31,10 gr) altının, bir ons gümüşün değerine bölünmesiyle elde edilir. Altın gümüş rasyo hesaplaması, finansal piyasaların yorumlanması açısından önemli kabul edilir. Altın ve gümüşe yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar, rasyo sonucuna göre yatırıma karar verir.
Altın Gümüş Rasyosu Nedir?

Altın-Gümüş Rasyosu Nasıl Hesaplanır?

Altın/gümüş oranı veya altın gümüş rasyosu, bir ons altının piyasa değerinin bir ons gümüşün piyasa değerine bölünmesiyle elde edilir. Bir ons altının güncel fiyatı ortalama 2.600 dolardır. Bir ons gümüşün güncel fiyatı ise ortalama 30 dolardır. Altın rasyo hesaplamasını, mevcut verilerle şu şekilde yapmak mümkündür:

Tarihsel Olarak Altın-Gümüş Rasyosu

Tarihsel olarak bakıldığında altın-gümüş rasyosu açısından 3 dönemin varlığından söz edilebilir. Altın-gümüş rasyo dönemleri şunlardır:

  • İlk emtia paralarının kullanımından 20. Yy.’a kadar olan süreç
  • 20. Yy.’dan Bretten Woods sisteminin terk edilmesine kadar olan süreç
  • Bretten Woods sisteminin terk edilmesinden günümüzde kadar olan süreç

Altın gümüş ortalama oranı, 1970’li yıllardan günümüze kadar 65:1 olmuştur. Pandemi döneminde tarihin en yüksek değerine, 128’e ulaşan bu oran, günümüzde ise ortalama 86’dır.

Yatırımcılar İçin Altın-Gümüş Rasyosunun Önemi

Altın gümüş oranı, yatırımcıların en önem verdiği finansal göstergelerden biridir. Yatırımcıların tek bir ons altın almak için ihtiyaç duydukları gümüş ons miktarını öğrenmek için altın gümüş rasyosuna bakılır. Yatırımcıların iki değerli metal için alım veya satım yönlü baskılarını göstermesi, altın gümüş oranını önemli kılar.

Rasyo Yüksekse Ne Anlama Gelir?

Altın gümüş rasyosunun artması, altının ons değerinin arttığını gösterir. Altına yönelik alım isteğinin artması durumunda rasyo artar. Altına talebin artması, altın ons değerini de artırır.

Rasyo Düşükse Ne Anlama Gelir?

Rasyonun düşük olması, şu iki göstergeye bağlı ortaya çıkabilir:

  • Altın ve gümüşün değerinin arttığı durumda, gümüş değer artığının daha yüksek olması, rasyoyu düşürür.
  • Altın ve gümüşün değerinin azaldığı durumda, altın değerinin daha çok azalması, rasyoyu düşürür.

Altın-Gümüş Rasyosu İle İlgili Yatırım Stratejileri

Altın-gümüş rasyosundaki dalgalanmalar, yatırımcıların yatırım stratejilerini doğrudan etkiler. Yatırımcılar, altın ve gümüş değer dalgalanmalarına bakarak şu stratejileri geliştirir:

  • Rasyo oranının artması, gümüş altına kıyasla çok daha ucuz olduğunu gösterir. Gümüş fiyatının düşmesi, ileriye yönelik fiyat artış beklentisi bulunan yatırımcıları gümüş almaya teşvik eder.
  • Rasyonun düşük olması, altının gümüşe kıyasla daha fazla değer kaybettiğini veya daha az değer kazandığını gösterir. Altın değerindeki düşüş, yatırımcıyı altın almaya teşvik eder. Altının fiyatına yönelik artış beklentisi, altın talebini artırır.

Altın-Gümüş Rasyosu Güncel Durumu

Altın gümüş rasyosu, pandemi döneminde zirve değerini görerek 128 seviyesine kadar yükselmiştir. 2024 yılında rasyo oranı 86:1 seviyesindedir. Özellikle pandemi döneminden 2024 yılına kadar olan süreçte altın fiyatının gümüş fiyatına kıyasla daha az arttığını söylemek mümkündür. Altın fiyatlarının gümüşe kıyasla daha az artması, yatırımcıların altına yönelmelerini ve sarı metale yönelik talebin artmasını beraberinde getirmiştir.

Altın-Gümüş Rasyosu Yatırımcılara Ne Anlatır?

Altın/gümüş rasyosu, altın ve gümüş yatırımı arasında kararsız kalan yatırımcılara, hangi değerli metalin daha avantajlı olduğunu gösterir. Altın gümüş oranına bakılarak bir ons altın almak için kaç ons gümüş gerektiği tespit edilebilir. İki değerli madenin karşılaştırılması ve oranlanması, ilgili dönem için hangi değerli metalin daha avantajlı bir yatırım olduğunu gösterir.

İlgili İçerikler

21 Kasım 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 21 Kasım 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi