En cazip bankayı anında bulun!
Kur korumalı mevduat, Türk lirası cinsinden açılan vadeli mevduat hesaplarının, dolar kurundaki yükselişlere karşı koruma altına alındığı vadeli hesap türüdür. Kur korumalı mevduat hesabında vade sonunda, anapara ve kazanılan faiz toplamına bakılır. Toplam tutarın Amerikan doları cinsinden karşılığı bulunur. Bulunan tutarın, hesabın açıldığı günkü tutardan düşük olması halinde kur farklı mudilere (hesap sahibine) ödenir. Amerikan doları cinsinden bir kazanç olmadığı düşünülse de Türk lirası cinsinden kazanç elde edilmiş olunur. Kur korumalı mevduat hesabı Amerikan doları dışında euro, İngiliz sterlini gibi farklı döviz cinslerine endeksli olarak da açılabilir.
Kur Korumalı Mevduat Nasıl İşliyor?
Kur korumalı mevduat hesaplarının işleyişi 21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2021/14 sayılı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile düzenlenmiştir. Bu tebliği dayanak alan 10 Ocak 2023 tarihli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uygulama talimatı uyarınca 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli hesaplar için geçerli olan kur korumalı mevduat hesabı, başlangıçta normal bir vadeli hesap gibi önceden belirlenen vade ve faiz oranı ile açılır. Vade sonunda hesap sahibinin anaparasının, belirlenen döviz cinsine karşı koruma altına alınması esastır.
Kur korumalı mevduat hesabı açmak için öncelikle döviz mevduatlarının Türk lirasına dönüştürülmesi gerekir. Dönüşüm sırasındaki kur kaydedilir. Vade sonunda anapara ve faiz toplamının dönüşüm kurundan düşük olması durumunda, hesap sahibine sadece faiz getirisi ödenir. Vade sonundaki kurun anapara ve faiz toplamından yüksek olması durumunda ise hesap sahibine faiz getirisine ek olarak kur farkı ödemesi yapılır. Böylece hesap sahibi döviz cinsinden zarar etmez ancak döviz cinsinden herhangi bir faiz getirisi kazanmamış olur.
Kur Korumalı Mevduatın Özellikleri Nelerdir?
Kur korumalı mevduat hesabının en önemli özelliği, Türk lirası vadeli mevduat hesaplarının olası kur artışlarına karşı koruma altına alınmasıdır. Sermaye sahiplerinin yabancı para cinsinden Türk lirasına dönmelerini teşvik etme amaçlı olarak oluşturulan kur korumalı mevduat sisteminde, yabancı paradan Türk lirasına dönen kişi veya kurumların anaparalarının vadeli mevduat hesabının faiz getirisini alması sağlanır. Olası kur yükselişlerinden zarar etmemeleri de garanti altına alınır. Kur korumalı mevduatın özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Yurt içi yerleşik kişilerin bankalarda bulunan ABD doları, euro veya İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları, dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına dönüştürülmelidir.
- Türk lirası cinsinden mevduatlar için kur korumalı mevduat hesabı açılamaz.
- Kur korumalı mevduat hesabı yalnızca 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabilir.
- Bankaların uygulayacakları faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının üstünde olur.
- Birikimleri dövize karşı güvence altına alır.
- Yalnızcae euro, dolar ve sterlin döviz türlerine endeksli olarak açılabilir.