Plakadan Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Plakadan ceza sorgulama, trafik cezası ödeme gibi işlemler çeşitli resmi kurumların web siteleri üzerinden online olarak gerçekleştirilebilir.
Plakadan Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

En cazip sigortayı anında bulun!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Devlet ve PTT gibi kurum ve kuruluşların web siteleri üzerinden araç plakasına yazılan cezayı ödeme amacıyla işlem gerçekleştirilebilir. Trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmak istemeyenlerin uyulması gereken trafik kuralları hakkında bilgili olmaları gerekir.

Trafik Cezası Ödemesi Nereye Yapılır?

Plakaya yazılan ceza ödeme işlemleri PTT şubelerinden, vergi dairelerinden, banka şubelerinden ya da Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumların internet siteleri üzerinden tamamlanabilir. Online yapılacak ödemeler kredi ya da banka kartlarıyla yapılırken aracı kurumlarda, fiziksel olarak yapılacak ödemeler kart ya da nakit seçenekleriyle gerçekleştirilebilir.

Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Plakaya yazılan cezayı sorgulama yöntemleri birden fazladır. Araç plakasına yazılan ceza sorgulama yöntemleri şunlardır.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) üzerinden sorgulama yapmak için EGM internet sitesine giriş yapılır. Sitede bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama butonuna tıklanır. Açılan ekranda talep edilen bilgiler girilerek sorgulama işlemi tamamlanır.
  • E-Devlet üzerinden araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemi için T.C. kimlik numarasıyla e-devlete giriş yapılır. Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına giderek ceza sorgulaması yapılabilir.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden araç plaka ceza sorgulama için İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giderek “MTV ve Trafik Para Cezası” başlığına tıklanır.
  • SMS ile trafik cezası sorgulama işlemleri için aracın plakasının, tescil tarihinin, kişinin T.C. kimlik numarasının yazılıp 1189’a gönderilmesi yeterlidir.

Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Garanti BBVA, Akbank gibi bankalar üzerinden online trafik cezası sorgulama işlemleri yapılabilir.

Kredi Kartı ile Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternetten trafik cezası ödeme işlemleri kredi kartı ya da banka kartı ile tamamlanır. Ödeme yapılacak kanala giriş yaparak talep edilen bilgiler girilir. Bilgi beyanının ardından ödeme sayfasına yönlendirme başlar. Yönlendirilen ödeme sayfasında kredi kartı bilgileri girilir. Bu sayede ödeme işlemi tamamlanmış olur.

Beyanlı Trafik Cezası Ödeme Nedir?

Trafik cezaları, sürücülere kesildikten belirli bir süre sonra sürücülere gönderilir. Cezaların kesilmesiyle sürücüye gönderilmesi arasında bir zaman dilimi bulunur. Su süreyi beklemek istemeyen sürücüler, cezaların kendilerine tebliğ edilmesini beklemeden ceza ödeme beyanında bulunabilir. Beyanlı trafik cezası ödeme, sürücünün cezayı kendisine tebliğ edilmeden önce ödemesine denir.

Beyanlı Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Beyanlı trafik cezası ödeme e-Devlet üzerinden ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. Araç trafik cezası ödeme işlemleri online ya da fiziki olarak gerçekleştirilebilir. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemleri için online trafik cezası ödeme kanallarının kullanılması gerekir. Nakit yapılacak ödemelerde ise ödeme alan kurum ve kuruluşlara fiziki olarak başvuru yapmak gerekir.

Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi Ne Kadardır?

Trafik cezalarında erken ve peşin ödeme yapılması halinde ceza indirimi yapılır. Plakaya yazılan ceza ödeme işleminin 15 gün içerisinde yapılması halinde %25 ceza indirimi avantajından faydalanılır. Erken ödeme yapılması halinde elde edilecek avantaj, trafik cezası erken ödeme hesaplama araçlarıyla hesaplanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

İlgili İçerikler

27 Temmuz 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 14 Mayıs 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi