Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgesi, kazaya karışan, hurdaya çıkan ya da hasar sebebiyle uzun süre kullanılamayacak olan araçlara verilen belgedir.
Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli araç, trafiğe çıkması yasak olan araçtır. Vergiden muafiyet sağlayan çekme belgesi, aracını uzun süre kullanmayacak ya da kullanamayacak olan kişiler açısından avantajlı kabul edilir.

Çekme Belgesi Nedir?

“Çekme belgesi nedir?” sorusunun cevabı hurda belgesi ile karıştırılır. Çekme belgesi aracın uzun süre trafiğe çıkmayacak, kullanılmayacak olması sebebiyle alınabileceği gibi sergilenecek araçları vergiden ve sigortadan muaf tutmak amacıyla da alınabilir. Hurda belgesi ise yalnızca aracın hurdaya çıkması durumunda alınır.

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Araç çekme belgesi almak için aracın bütün borçlarını ödedikten sonra araç plakası ve ruhsatı ile birlikte notere gitmek yeterlidir. Araç çekme belgesi almak için karşılanması gereken şartlar şunlardır.

  • Araca ait MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) bulunmamalıdır.
  • Plakaya yazılmış ceza ya da vergi borcu bulunmamalıdır.
  • Araca yönelik borçlar ödendikten sonra “vergi borcu yoktur” yazısı alınmalı ve notere giderken araç plakası kişinin yanında bulunmalıdır.
  • Araç çekme belgesi ücreti ödenmelidir. (Araç çekme belgesi ücreti 2024 yılı için 180 TL’dir.)

Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?

Çekme belgesi, hurda belgesinin aksine birçok sebeple alınabilir. Otomobil çekme belgesi alınabilecek durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Aracın kazaya karışması ya da hurdaya çıkması durumunda yüksek onarım bedelleri ödenir. Onarım bedellerini ilgili dönem için karşılayamayan ya da karşılamak istemeyen araç sahipleri çekme belgesini alabilir.
  • Aracını uzun süre kullanmayacak olanlar çekme belgesi alabilir.
  • Otomobilini kişisel alanda sergileyen (koleksiyon gibi) kişiler otomobil çekme belgesi alabilir.

Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince çekme belgeli aracı trafiğe çıkaran kişilere hem ehliyet ceza puanı hem de idari para cezası uygulanır. Aracı aktif olarak kullanmak isteyenlerin çekme belgesini kaldırması gerekir. Çekme belgesini kaldırmak için şu adımlar izlenir.

  • Aracın trafiğe çıkabilmesi için geçici trafik sigortası yaptırılır.
  • Araç TÜVTÜRK muayenesi gerçekleştirilir ve Araç Tespit Raporu alınır. Bu rapor ruhsat yerine geçer.
  • Zorunlu trafik sigortası yaptırılır.
  • Notere gidilerek ruhsat çıkarılır.
  • Noterden plaka basım belgesi alınır ve bu belge Şoförler ve Otomobilciler Odasına götürülerek plaka çıkarılır. Çekme belgesi otomatik olarak kalkmış olur.

Çekme Belgeli Araç Muayeneye Nasıl Gider?

Çekme belgeli otomobillerin trafiğe çıkması yasaktır. Trafiğe çıkması yasak olan bir aracın muayeneye götürülmesi için şu iki yol izlenebilir.

  • Araç çekici ile muayeneye götürülür.
  • Randevu alındıktan sonra Trafik Tescil Şubesine Ek 33/A belgesi için başvurulur. Bu belge, araca 7 gün boyunca trafiğe çıkma hakkı sağlar.

Çekme Belgesi Olan Araç Satın Alınır mı?

Çekme belgesi bulunan araçlar alınıp satılabilir. Emsallerine kıyasla daha uygun fiyatlı olan çekme belgeli araçlar, alıcıya fiyat avantajı da sağlar. Aracın uzun süredir trafiğe çıkmıyor olması ise araç muayene masrafının yüksek çıkmasına sebep olur.

İlgili İçerikler

20 Haziran 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Kasım 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi