Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araba hem benzinle hem de elektrik ile çalışması mümkün olan arabadır.
Hibrit Araba Nedir? Hibrit Araç Nasıl Çalışır? | encazip

Özellikle trafiğin yoğun olduğu anlarda hibrit araç elektrik motoruyla çalışır. Bu sayede yakıt tasarrufu sağlar. Hibrit araba modelleri iki farklı motor yapısıyla geliştirilir. Bu motorlar benzin motoru ve elektrik motoru olarak bilinir.

Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

En iyi hibrit arabalar ve diğer bütün modeller kalkış anında elektrik motoru ile çalışır. Aracın harekete başlaması elektrik enerjisi ile olur. Hız sınırının düşük olduğu şehir içi sürüş modunda da elektrik motoru kullanılır. Belirli bir hızın üzerine çıkılması halinde ise benzinli motor aktif olur.

Hibrit Araba Nasıl Şarj Olur?

En iyi hibrit araba modelleri üzerine araştırma yapılırken arabanın şarj yöntemi de merak edilir. Hibrit araçlar kendi kendini şarj eder. Araç, sahip olduğu Üretken Frenleme Sistemi sayesinde her frenlemede elektrik üretir ve kendi kendini şarj etmiş olur.

Hibrit Arabaların Avantajları Nelerdir?

Hibrit araç yakıt tüketimi açısından fayda sağlamalarına karşılık yüksek performansa sahiptir. En az yakan hibrit araba modelleri ile ilgili avantajlar şunlardır.

  • Düşük yakıt tüketimine sahiplerdir.
  • Gürültüsüz sürüş deneyimi sunarlar.
  • Şarj edilmelerine gerek yoktur. Kendi enerjilerini kendileri üretirler.
  • Kendi şarj üretimini sağlamaları sebebiyle araç üzerinde priz vb. estetik görüntüyü bozan aksesuarlar yoktur.
  • Çevre dostu yapıları vardır.

Hibrit Arabaların Dezavantajları Nelerdir?

Hibrit araç özellikleri üzerine araştırma yapılırken avantajları ve dezavantajları incelenir. Hibrit araç çalışma prensibi ve dezavantajları aşağıdaki gibidir.

  • Hibrit araba fiyatları, aynı modelin hibrit olmayan haline kıyasla daha yüksektir.
  • Hibrit araç için yedek parça bulmak daha zordur.
  • Sıfır hibrit araba fiyatları ve ikinci el hibrit araba fiyatları yüksektir. Fiyatın yüksek olmasına karşılık yeni bir teknoloji olması sebebiyle hibrit arabalar hatalara açıktır.

Hibrit Araba Vergileri Ne Kadar?

Hibrit otomobil ÖTV oranları belirlenirken araç motor silindir hacmi baz alınır. Silindir hacmine ek olarak vergisiz satış fiyatı da göz önünde bulundurulur. Hibrit araç ÖTV oranları bu iki kritere göre %40 ile %220 arasında değişiklik gösterir.

Hibrit Arabanın Özellikleri Nelerdir?

Hibrit araçlar, iki farklı motor yapısına sahip olan araçlardır. Bu motorlardan ilki benzin motoru iken diğeri elektrik motorudur. Şehir içi kullanımında hız sınırı nedeniyle elektrik motor devredeyken belirli bir hız sınırının üzerine çıkılması halinde benzinli motor devreye girer.

Hibrit arabalar şarj gerektirmez. Özel frenleme sistemi, fren yaptıkça aracın kendi enerjisini üretmesini sağlar. Bu sayede araç şarj etme zorunluluğu ortadan kalkar ve şarj aksesuarı kullanımına gerek duyulmaz.

Hibrit Araç Kaç km Sonra Benzine Geçiyor?

Hibrit araçlar belirli bir hız sınırına kadar elektrik motoru ile çalışır. Hız sınırın yükselmesinin ardından benzinli motor devreye girer. Benzinli motora geçme hızı araca göre değişiklik gösterir. Baz araçlarda bu sınır 50km/sa iken bazı araçlarda 65km/sa olabilir.

4 Mart 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 28 Ekim 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi