51 2 b Trafik Cezası Nedir

51 2 b, hız sınırının aşılması durumunda alınan trafik cezalarından biridir.
51 2 b Trafik Cezası Nedir? | encazip.com

Hız sınırının aşılma oranı, alınacak cezanın türünü ve tutarını doğrudan etkiler. 51/2-b trafik cezası ise hız sınırının %30’dan %50’ye kadar aşılması durumunda yazılır.

51/2-b Trafik Cezası Hangi Durumlarda Uygulanır?

51 2 b ceza, hız sınırı aşımına uygulanır. Sınırın %10’dan %30’a (30 da dahil) olacak şekilde aşılması halinde 51/2-a trafik cezası uygulanır. Cezanın %30’dan %50’ye kadar aşılması halinde ise ceza 51 2 b olur.

51/2-b Trafik Ceza Tutarı Ne Kadar?

51/2-b trafik cezası tutarı 2024 yılı itibarıyla 3.135 TL’dir. Cezanın erken ödenmesi durumunda ceza tutarına %25 oranında indirim uygulanır. Trafik cezası erken ödeme hesaplama avantajından faydalanabilmek için cezanın 155 gün içerisinde ödenmesi gerekir. İndirimli ceza tutarı 2.351 TL olur.

51/2-b Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Aldığı cezanın haksız ya da hatalı olduğunu düşünen sürücüler, trafik cezası sorgulama yaptıktan sonra trafik cezalarına itiraz edebilir. Ceza itirazı 15 gün içerisinde tebligatın yapıldığı Sulh Ceza Mahkemesi aracılığıyla gerçekleştirilir. E-imza ya da mobil imza sahibi olan kişiler, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) aracılığıyla online olarak da itiraz gerçekleştirebilir.

51/2-b Ceza Puanı Ne Kadar?

Karayolları Trafik Kanunu (KTK) gereğince suç sayılan eylemlerden ötürü sürücülere ceza uygulanır. 51 2 b trafik cezası, hız sınırı %30-50 aralığında aşan bireylere uygulanan ceza türüdür. KTK 52/2-b hükmündeki trafik kural ihlali için kişilere 15 ceza puanı ve 3.135 TL idari para cezası uygulanır. Bir yıl içerisinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süreyle alınır. Cezanın 1 yıl içerisinde toplam 5 kere alınması halinde kişilerin ehliyetlerine 1 yıl süreyle el konulur. Ceza sebebiyle kullanılan araç trafikten menedilmez.

51/2-b Trafik Cezasını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Trafik cezasını önlemek için alınabilecek en temel önlem trafik kurallarına uymaktır. Her konumun ve bölgenin belirli hız sınırı bulunur. Bu hız sınırını aşmadan araç kullanmak trafik cezalarının önüne geçer.

İlgili İçerikler

26 Haziran 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 26 Haziran 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi