Zorunlu Afet Sigortası
Zorunlu Deprem Sigortası olarak bilinen DASK, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrasında getirilmiştir ve sivil konutların depreme karşı teminat altına alınmasını sağlamayı amaçlar. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremle birlikte DASK kapsamı genişletildi ve Zorunlu Afet Sigortası haline getirildi.
Zorunlu Afet Sigortasının Kapsamı (ZAS Kapsamı)
Zorunlu Afet Sigortası kapsamı, DASK ile kıyaslandığında oldukça geniştir. ZAS, sivil konutları depremin yanı sıra sel, heyelan, orman yangını ve çığ gibi afetlere karşı da güvence altına alır. ZAS kapsamına aynı zamanda konut içerisinde yer alan taşınır mallar da dahildir. Bu kapsam genişlemesi ile birlikte deprem afetine karşı binalar, diğer afetlere karşı ise gerek binalar gerekse de bina içerisindeki taşınır mallar güvence altına alınmıştır.
Zorunlu Afet Sigortası Kimler İçin Gereklidir?
ZAS, konut sahiplerinin gerek konutlarını gerekse de konut içerisinde bulunan taşınır mallarını teminat altına almalarını sağlar. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırma şartları çerçevesinde kiracılar da ZAS yaptırabilir.
Zorunlu Afet Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu Afet Sigortası sorgulama ve yapma işlemleri, sigorta şirketleri aracılığıyla yaptırılabileceği gibi kamu ve özel bankalar aracılığıyla da yaptırılabilir. E-Devlet üzerinden Zorunlu Afet Sigortası yaptırılamaz ancak poliçe sorgulama yapılabilir.
Zorunlu Afet Sigortası Primleri ve Ödeme Koşulları
ZAF primleri ve ödeme koşulları, tarife ve teminatlar göz önünde bulundurularak belirlenir. Sigortanın temel yapısı değişkendir. Eklenecek ek teminatlar, fiyatı doğrudan etkiler. Zorunlu Afet Sigortası fiyatları üzerinde etkisi bulunan unsurlar aşağıdaki gibidir.
- Binanın yapı tipi
- Brüt yüz ölçümü
- Bina ruhsat yılı
- Bulunan il-ilçe
- Bulunan köy/mahalle
- Kat sayısı
Zorunlu Afet Sigortası ile Güvence Altına Alınan Riskler Nelerdir?
Zorunlu Afet Sigortası ile birlikte sel, heyelan, dolu, fırtına, çığ ve orman yangını gibi riskler güvence altına alınmıştır. Deprem teminatı kapsamında binalar güvence altındadır. Diğer afet teminatları için ise hem binalar hem de bina içerisinde bulunan taşınmazlar güvence altına alınmıştır.
Zorunlu Afet Sigortasının Avantajları ve Önemi
Zorunlu Afet Sigortası, binaları ve taşınır malları deprem, sel, dolu gibi doğal afetlerin meydana getirdiği hasarlara karşı güvence altına alır. Yapıların doğal afetlere karşı teminat altına alınması, olası bir hasar halinde meydana gelecek mağduriyetin boyutunu azaltır ya da mağduriyeti doğrudan kaldırır. Zorunlu Afet Sigortası avantajları, yalnızca kişinin kendisi için değil diğer vatandaşlar için de ortaya çıkar. Sigorta kapsamında ödenen primler, depremzedelere destek verilmesini sağlar ve ülkedeki birliği destekler.
Zorunlu Afet Sigortası Hasar İhbarı ve Tazminat Süreci
ZAS ihbarı ALO125 DASK çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilebilir. İhbarın üzerine birkaç gün içerisinde ilgili binaya eksper gönderilir ve tazminat süreci başlatılmış olur. Online hasar ihbarı için ise DASK resmi internet sitesi ziyaret edilebilir.
Zorunlu Afet Sigortası Hangi Afet Türlerini Kapsar?
DASK, binaları deprem kaynaklı hasarlara karşı güvence altına alır. Zorunlu Afet Sigortası ise sel, baskın, deprem, heyelan, orman yangını gibi afet türlerini dekapsar.
Zorunlu Afet Sigortası Yaptırmak Zorunlu mudur?
Zorunlu Afet Sigortası, DASK gibi yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Hem ev sahipleri hem de kiracılar ZAS yaptırabilir.
Zorunlu Afet Sigortası Poliçesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Zorunlu Afet Sigortası poliçesi 1 yıl süreyle geçerlidir. Bir yıllık sürenin ardından poliçenin yenilenmesi gerekir.
Zorunlu Afet Sigortası ile Hangi Zararlar Karşılanır?
Zorunlu Afet Sigortası ile doğal afet kaynaklı meydana gelen zararlar karşılanır. Depreme karşı bina güvence altına alınırken diğer doğal afetlere karşı bine ve bina içerisindeki eşyalar güvence atlında bulunur.