Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi (BES), Türk vatandaşlarına sunulan bir teminattır. Geleceğini güvence altına almak isteyen 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı, bireysel emeklilik kapsamından faydalanabilir. Bireysel emeklilik sistemi avantajları şunlardır.
- Birikim yapma imkanı sunar.
- Birikimlere %30 devlet katkısı eklenir.
- BES şirketi arzu edilen zamanda değiştirilebilir.
- İstenildiği zaman sistemden çıkılabilir.
- Birikim miktarları bütçe doğrultusuna artırılabilir, azaltılabilir veya dondurulabilir.
- Vergi muafiyetine sahiptir.
- Yatırım disiplini sağlar.
- SGK’yi destekler.
- Profesyonel fon yönetimi sağlar.
- Emeklilik geliri kazandırır.
1. Devlet Katkısı
Bireysel emeklilik sisteminin en büyük avantajlarından birisi devlet katkısıdır. Her birikim için yatırılan miktarın %30’u oranında devlet katkısı birikir. Örneğin BES’e ayda 500 TL ödeyen bir kişi için devlet katkısı 500’ün %30’u olan 150TL’dir. Bu kişinin yıllık devlet katkısı ise 500TL sabit ödeme ile devam ettiği takdirde yılda 1800TL olur.
2. BES'te Devlet Katkısı - Devlet Katkısı Uygulamasının Çalışma Sistemi
BES’te devlet katkısının çalışma sistemi oldukça basittir. BES için katılımcı tarafından her ay belirli bir miktar yatırım yapılır. Bu yatırımın %30’u kadar da devlet katkısı birikir. Devlet katkısı yıllar içerisinde birikerek yüklü bir tutara ulaşır. Devlet katkısının bazı hak ediş süreleri bulunur. 3 yıldan önce BES sisteminden ayrılanlar devlet katkısı hakkını kaybeder.
3. Yatırım Disiplini
Bireysel emeklilik sistemi, katılımcılara düzenli ve disiplinli bir şekilde birikim yapma imkanı sunar. Maaştan kesilen veya düzenli ödenen BES, kişiyi parayı başka yere harcamaya imkan vermeden birikim yapmaya yönlendirir. Tıpkı bir fatura veya aidat öder gibi ödenen BES, yıllar sonra büyük bir birikim olarak geri döner.
4. Sosyal Güvenlik Kurumunun Destekleyicisi
BES, Sosyal Güvenlik Kurumunu destekleyen en önemli unsurlardan bir tanesidir. Çalışan bireyler, gerekli şartları karşıladıklarında SGK’den emekli olur. SGK emekliliğinde alınan maaşlar kimi zaman emekliler için yetersiz gelir. BES sayesinde SGK emeklilik maaşına ek olarak, emeklilik geliri kazanılmış olur.
5. Farklı Yatırım Araçları / Profesyonel Fon Yönetimi
BES bir birikim aracı olmanın ötesinde aynı zamanda bir yatırım aracıdır. Devlet katkısı oranı göz önünde bulundurulduğunda mevcut paranın %30 kıymetlenmesini sağlar. Aynı zamanda kişinin birikimlerini profesyonel bir şekilde yönetmesine imkan tanır.
6. Emeklilik Geliri
BES, emeklilik zamanında büyük bir avantaj sağlar. Yıllarca BES’te birikmiş para, toplu olarak çekilebileceği gibi aylık olarak da alınabilir. Aylık olarak almak da toplu çekmek de kişiye emekliliğinde önemli bir gelir sağlar. İsteyen katılımcılar tek seferde toplu para alabilir. Ömür boyu maaşa bağlanmak isteyenler ise BES şartları kapsamında aylık düzenli maaşa bağlanır.
BES'te Devlet Katkısı Nedir?
BES’te devlet katkısı, katılımcının ödediği miktara ek olarak devlet tarafından %30 oranında katkı verilmesini ifade eder. Devlet katkısı, BES’in en önemli avantajlarından bir tanesidir. BES’e ödenen her miktar için %30 devlet katkısı ilave edilir.
BES Katılımcılarının Temel Hakları Nelerdir?
BES katılımcılarının belirli hakları bulunur. Bu haklar, katılımcıların menfaatlerini güvence altına alır. BES katılımcılarının temel hakları aşağıdaki gibidir.
- BES iptali hakkı
- Emeklilik planını değiştirme hakkı
- BES şirketini değiştirme hakkı
- Sözleşmeden doğan hakların kullanımı
- Katkı payını artırma, azaltma veya dondurma
- İlk 2 ay içerisinde kayıtsız şartsız cayma hakkı
- Fon dağılımında değişiklik yapma hakkı
- Emekli olma hakkı
- Birikimleri alma hakkı
- BES şirketinden tavsiye isteme hakkı