Elektrik Tüketimi Hesaplama Kasım 2024

Elektrik faturalamızda tüketim miktarını belirli bir dönem içindeki toplam tüketim olarak görmekteyiz. Bu tüketim değeri, elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerlerinin belirli aralıklarla okunması ile tespit edilir.
Elektrik Tüketimi Hesaplama Kasım 2024
Popüler Banka Kampanyaları
Populer reklam widget sıra 1
Populer reklam widget sıra 2
Populer reklam widget sıra 3
Populer reklam widget sıra 4

Elektrik Tüketimi Hesaplama Aracı

Elektrik tüketimini ve tüketilen elektriğin faturaya olan etkisini hesaplamak için aşağıdaki elektrik tüketimi hesaplama modülü kullanılmalıdır.

Faturadan Hesaplama
kWh Hesaplama

Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Örneğin, bugün çarpanı 1 olan elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerinin 1500 olduğunu 30 gün sonra da endeks değerinin 2700 olduğunu varsayalım. Bu durumda ilk ve son endeks okumasının yapıldığı 30 günlük zaman aralığında gerçekleşen elektrik tüketimi (2700-1500)x1= 1200 kWh olacaktır. Eğer elektrik sayacı üç zamanlı okuma yapıyorsa, her bir zaman dilimi için ilk ve son endeks arasındaki fark, sayacın çarpanı ile çarpılır ve ilgili zaman dilimindeki tüketim bulunur. Gündüz, puant ve gece tüketim değerlerinin toplamı, toplam tüketim değerini verir. Ve bu değer elektrik faturanıza temel teşkil eder.

Elektrik Sayacından Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Elektrik faturalamızda tüketim miktarını belirli bir dönem içindeki toplam tüketim olarak görmekteyiz. Bu tüketim değeri, elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerlerinin belirli aralıklarla okunması ile tespit edilir. Örneğin, bugün çarpanı 1 olan elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerinin 1500 olduğunu 30 gün sonra da endeks değerinin 2700 olduğunu varsayalım. Bu durumda ilk ve son endeks okumasının yapıldığı 30 günlük zaman aralığında gerçekleşen elektrik tüketimi (2700-1500)x1= 1200 kWh olacaktır. Eğer elektrik sayacı üç zamanlı okuma yapıyorsa, her bir zaman dilimi için ilk ve son endeks arasındaki fark, sayacın çarpanı ile çarpılır ve ilgili zaman dilimindeki tüketim bulunur. Gündüz, puant ve gece tüketim değerlerinin toplamı, toplam tüketim değerini verir. Ve bu değer elektrik faturanıza temel teşkil eder.

Elektrikli Eşyaların Enerji Sınıfları Nelerdir?

Cihazların enerji verimliliği sınıflandırması temelde A’ dan G’ ye 7 grupta değerlendirilir. Ancak günümüzde A+ , A++ hatta A+++ enerji sınıflarını beyaz eşya, televizyon gibi ürünlerde görmekteyiz. Bu enerji sınıfları da, A grubu enerji sınıfından daha az tüketim yapan cihazlara verilir. Örneğin A sınıfı olan bir buzdolabı G sınıfı bir buzdolabına kıyasla %56 daha az elektrik enerjisi tüketir. Evlerimizde kullandığımız tüm cihazlar ve çalışma süreleri göz önünde bulundurulduğunda enerji tüketimi daha az olan enerji sınıfındaki ürünleri tercih etmek uzun vadede önemli miktarlarda tasarruf sağlamaktadır.

Elektrik Tüketimi Hesaplama Formülü Nedir?

Her bir elektrikli cihazın, çalıştığı bir azami güç değeri vardır. Bu değer hem ürünün enerji sınıfını hem de ne kadar elektrik tüketeceğini hesaplayabileceğimiz değerdir. Ancak cihazların üzerinde Watt (W) veya kiloWatt (kW) şeklinde gösterilen güç değerinin azami güç olduğu unutulmamalı ve normalde bundan daha düşük güç harcayabileceği de dikkate alınmalıdır.

Elektrikli cihazın tükettiği elektrik enerjisi miktarını yaklaşık olarak cihazın gücü ve çalışma süresi dikkate alınarak hesaplanabilir. Elektrikli bir cihazın tüketim miktarı aşağıdaki adımlarla hesaplanabilir; örnek olarak cihaz gücü 277 Watt ve günlük çalışma süresi 3 saat olarak belirlenmiştir.

  • Cihaz Gücü: 277 W yani 277W/1000= 0,277 kWh
  • Adet: 1
  • Günlük Çalışma Saati: 3
  • Aylık Çalışma Saati: 3 x 30 = 90 (Bir ayın 30 gün olduğu varsayımı ile)
  • Günlük Enerji Tüketimi: 0,277 kW x 3 Saat = 0,831 kWh
  • Aylık Enerji Tüketimi: 0,831 kWh x 30 = 24,93 kWh
  • Elektrik Birim Fiyatı: 3.1085 TL/ kWh (Tek zamanlı mesken tarifesi esas alınmıştır.)

Aylık Elektrik tüketimi şu şekilde hesaplanır: 24,93 kWh x 3.1085

Örneğin, bugün çarpanı 1 olan elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerinin 1500 olduğunu 30 gün sonra da endeks değerinin 2700 olduğunu varsayalım. Bu durumda ilk ve son endeks okumasının yapıldığı 30 günlük zaman aralığında gerçekleşen elektrik tüketimi (2700-1500)x1= 1200 kWh olacaktır. Eğer elektrik sayacı üç zamanlı okuma yapıyorsa, her bir zaman dilimi için ilk ve son endeks arasındaki fark, sayacın çarpanı ile çarpılır ve ilgili zaman dilimindeki tüketim bulunur. Gündüz, puant ve gece elektrik tüketim değerlerinin toplamı, toplam tüketim değerini verir. Ve bu değer elektrik faturanıza temel teşkil eder.

Elektrikli Cihazların Elektrik Faturalarındaki Payı Nedir?

Toplam elektrik tüketiminin büyük bölümü özellikle sürekli kullanılan elektrikli cihazlar tarafından yapılır. Ortalama bir ev için elektronik cihazların toplam tüketimdeki payları aşağıdaki gibidir.

  • Buzdolabı: %31,1
  • Klima: %15,0
  • Çamaşır Makinesi: %8,5
  • Bulaşık Makinesi: %3,5
  • Kurutma Makinesi: %3,2
  • Isıtıcılar: %9,3
  • Televizyon: %6,7
  • Aydınlatma: %11,7
  • Diğer: %10,9

Enerji Tüketimimi Nasıl Azaltabilirim?

Daha fazla enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı ve daha üstü elektrikli cihazları tercih edebilirsiniz. Akkor veya elektrik tasarrufu sağlayan ampullerin yerine led lambalar kullanabilirsiniz. Kullanılmayan cihazların kapatılmasına dikkat edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, yıllık 950kWh olan (aylık yaklaşık2953 TL elektrik faturası) serbest tüketici limitleri geçildiyse, tedarikçi değiştirerek özel tedarikçilerden indirimli elektrikalınabilir.

İlgili İçerikler

27 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi