Kiraya Ne Kadar Zam Yapılır?
Kira artış hesaplama yapılırken öncelikle kiracı ve taşınmaz sahibi arasındaki kira sözleşmesi baz alınır. Sözleşmede genel olarak yıllık kira artış oranı da yer alır. Sözleşmede kira artış oranına yönelik bilgi bulunmaması halinde yasal sınır baz alınır. 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kira artış oranı, Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine uygun şekilde yapılmalıdır. İş yeri ve konut kira artış oranları sözleşmede belirtilen maddeler üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?
Kira artış oranı hesaplanırken mevcut kira tutarı baz alınır. Sözleşmede özel olarak belirlenmiş bir oran yoksa kira artış oranı maksimum yıllık tüfe yani enflasyon oranında belirlenebilir. Kira artış oranı 2024 yılı için örnek hesaplama aşağıdaki gibidir.
Konut Kira Artış Oranı Hesaplama
Mevcut kiranın 15.000 TL olduğu bir örnekte kira artış oranı %25 olarak belirlensin. Artış oranı hesaplama şu şekilde yapılır.
Kira Artış Oranı = 15.000 x 25/ 100 = 3.750 TL olarak bulunur. Güncel kira ise 18.750 olarak belirlenir.
İş yeri Kira Artış Oranı Hesaplama
Mevcut kiranın 15.000 TL olduğu ve kira artış oranın %60 olduğu bir senaryoda yapılacak zam oranı için hesaplama şu şekilde olmalıdır.
Mevcut Kira Bedeli (X) Kira Artış Oranı = Toplam Artış Bedeli
15.000 TL x 0.60 = 9.000 TL olarak bulunur. Mevcut kiranın toplamıyla birlikte ise kiranın aylık bedeli 24.000 TL olarak belirlenir.
Kira Artış Oranı Neye Göre Belirlenir?
Kira hesaplama, TÜFE oranına göre yapılır. TÜFE, ürün fiyatlarındaki artışı baz alarak hesaplanır. Yapılacak kira artış oranı, açıklanan TÜFE oranını geçemez. TÜFE’nin %20 olarak açıklandığı bir dönemde kira artışı en fazla %20 olabilir.
2024 Kira Artışı Ne Kadar?
Yasal olarak 2024 maksimum kira artışı, yıllık tüfe oranı kadar yapılabilir. Yasal sınırı geçmemek şartıyla kira artış oranını belirlemek, taşınmaz sahibinin inisiyatifindedir.
Kira Neye Göre Artar?
Kira artışını etkileyen birçok unsur bulunur. Tüketici fiyat endeksi olarak adlandırılan TÜFE’nin artması, enflasyonun da arttığını gösterir. Enflasyon sebebiyle yaşam şartlarının daha pahalı hale gelmesi ise kira artışlarını da doğrudan etkiler. Taşımaz sahipleri, yaşamlarını finanse etmek ve enflasyon karşısındaki mağduriyetlerini gidermek amacıyla kira artırımı yoluna gider.
Kira Artışı Nedir?
Kira, bir konut ya da iş yeri sahibinin taşınmazlarını kullandırtması sonucu talep ettiği tutardır. Kira artışı ise belirli bir zaman aralığında kiraya yapılan zammı ifade eden bir kavramdır. Kira artışı hesaplama, mevcut kira tutarı üzerinden oransal olarak yapılır.
İş Yeri Kira Artış Oranı Ne Kadar?
İş yeri kira artış oranı dönemsel olarak değişkenlik gösterir. TÜİK tarafından açıklanan TÜFE değişim oranları aylık ve yıllık bazda açıklanır. Açıklanan veriler arasında on iki aylık ortalama TÜFE değişim oranı da yer alır. İş yeri kira artışı hesaplanırken de TÜİK tarafından açıklanan on iki aylık ortalama TÜFE değişim oranı baz alınır. TÜFE, enflasyon oranıdır.
Kiraya yılda 2 kez zam yapılır mı?
Kira zammı yasal olarak yılda bir kere yapılır. Mülk sahibi finansal durumunu korumak amacıyla yılda bir kere yasal sınırı geçmemek şartıyla kira zammı yapabilir. Yapılacak kira zammı, ilgili dönem için açıklanacak olan TÜFE oranını geçemez.
Yıllara Göre Kira Artış Oranı
Yıllara göre kira artış oranı hesaplanırken TÜİK verileri dikkate alınır. TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranı, kira artış oranının sınırını belirler. TÜİK tarafından 2023, 2022 ve 2021 yılı ocak ayı için açıklanan TÜFE değişim oranları aşağıdaki gibidir.
- 2024 TÜFE değişim oranı %64,86
- 2023 TÜFE değişim oranı %57,68
- 2022 TÜFE değişim oranı %48,69
- 2021 TÜFE değişim oranı %14,97
5. Yıl Sonunda Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?
Kira, taşınmaz için aylık olarak ödenen tutarı ifade eder. Aylık olarak ödenen kira için artış yılda bir kere yapılabilir. Bir yıllık kiracılık sürecinin ardından yasal sınırlar içerisinde kira artış oranı hesaplama işlemi yapılır. Hesaplama yapılırken TÜFE (tüketici fiyat endeksi) dikkate alınır. Yapılacak kira zammı, TÜFE oranından daha yüksek olamaz. 5. yıl sonundaki kiracı için yapılacak zam oranı, yıllık TÜFE oranını geçemez.
Tefe Tüfe Nasıl Hesaplanır?
Açılımı tüketici fiyat endeksi olan TÜFE, bir mal sepetindeki ürünlerin fiyatlarının artış oranını belirlemek için kullanılır. Fiyatlar üzerindeki ortalama değişim, TÜFE oranına ulaşılmasını sağlar. Örneğin 2022 Mayıs ayında 100TL olan bir ürünün 2023 Mayıs ayında 120TL olması, %20’lik bir fiyat artışını ve TÜFE oranını gösterir.
2023 TÜFE oranı ne kadar?
TÜİK tarafından 2023 yılı için açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları aşağıdaki gibidir.
- Aylık TÜFE değişim oranı %6,65
- Yıllık TÜFE değişim oranı %57,68
- On iki aylık ortalamalara göre TÜFE değişim oranı %72,45