Ana sayfa > basin > bultenler > tedarikci degistirenler avantajda 12 Temmuz 2016

Elektrikte bu yaz zam yok, tedarikçi değiştirenler yüzde 12,5 avantajda

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 1 Temmuz 2016’dan itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatları açıklandı. Ulusal elektrik fiyatları Ekim 2016’ya kadar evler için 0,221020 TL;  iş yerleri için ise 0,221208 TL olacak.

- Aylık 120 TL’den fazla fatura ödeyen serbest tüketici grubundaki aboneler, perakende satış yapan elektrik tedarikçilerinin açıklanan birim fiyat bedelleri üzerinden yapacakları indirimlerden yararlanarak yüzde 20’ye varan tasarruf sağlayabiliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Temmuz – Ağustos – Eylül dönemini kapsayacak yeni elektrik birim fiyatları 30 Haziran 2016 tarihinde açıkladı. Buna göre yeni elektrik birim fiyatları mesken abone grubu için 0,221020 TL/kWh; ticarethane grubu aboneleri için ise 0,221208  TL/kWh olarak faturalara yansıyacak.

EPDK’nın, Ocak 2016’da Ocak-Mart dönemi için açıkladığı elektrik birim fiyatları, bir önceki döneme kıyasla mesken aboneleri için yüzde 6,8, ticarethane aboneleri ise yüzde 0,6 oranında yükselmişti. Yeni elektrik birim fiyatları ile yapılan hesaplamalara göre Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tüketicilerin nihai elektrik faturalarına herhangi bir zam yansımayacak.

200 TL’lik faturada 295 TL tasarruf edildi!

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında serbest tüketiciler EnCazip’te ortalama yüzde 12,5 tasarruf ederken, aynı dönem için en yüksek indirim yüzde 13,66 oranında oldu. EnCazip elektrik faturası hesaplama sistemi üzerinden yapılan tedarikçi değişiklikleri taleplerinde ev kullanıcıları için en yüksek indirim oranı yüzde 13,66 olurken, iş yeri kullanıcıları için bu oran yüzde 18,25 kadardı. Buna göre aylık 200 TL‘lik elektrik faturası ödeyen bir ev tüketicisi yılda 223 TL tasarruf edebilirken, aynı fatura tutarını ödeyen işyeri kullanıcısı yılda 295 TL tasarruf edebildi.

Tedarikçi değiştiren serbest tüketiciler elektrikte avantajlı!

EPDK’nın Aralık 2015’te serbest tüketici limitlerini 120 TL’ye düşürmesiyle birlikte 6 milyon elektrik kullanıcısını ilgilendirir hale gelen tedarikçi değiştirerek indirimli elektrik kullanma hakkı, mesken ve ticarethane kullanıcılarının olası elektrik zamlarından en az seviyede etkilenmesini sağlıyor.

Konu ile ilgili görüşlerini ifade eden Türkiye’nin elektrik tedarikçisi değiştirme internet sitesi EnCazip’in Yönetici Ortağı Çağada KIRIM: “Ülkemizde tüketici elektrik fiyatlarının belirleyicisi EPDK’dır. Ancak 120 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen tüm tüketiciler, bu açıklanan fiyatların çok daha altında elektrik kullanabilir. Dolayısı ile tedarikçi değiştirmiş tüketicilerin elektrik faturalarına EPDK’nın yapmış olduğu fiyatlar değil, tedarikçilerin belirlediği fiyatlar etkin olur. Bu dönem için elektrik faturalarına herhangi bir zam yansımayacak, ancak tedarikçi değiştirmiş tüketiciler yine de elektriği yüzden 20’ye varan oranlarla daha indirimli kullanacak.” şeklinde konuştu

200 TL’lik elektrik faturası ödeyen bir tüketici, tarifesini değiştirip kendisine sunulan cazip tekliflerden birini seçerek yılda yaklaşık iki fatura oranında tasarruf edebiliyor. Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi EnCazip üzerinden tarifeleri kıyaslamak ve tarife değiştirerek yüzde 20’ye kadar tasarruf elde etmek mümkün.

Murat Karakoç                                                                           Müge Şenel Esatoğlu

mkarakoc@webershandwick.com                                          msenel@webershandwick.com

0212 317 55 38                                                                           0212 317 55 42