Ana sayfa > basin > bultenler > klimalari zorlamayin 02 Haziran 2016

Sıcaklara kanıp klimaları zorlamayın!

• Her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü, rekor sıcakların yaşanacağı bir yazla birlikte geliyor.
  • Sıcaklarla birlikte klima kullanımının da artması beklenirken elektrik tedarikçisi değiştirme ve karşılaştırma sitesi EnCazip verimli klima kullanımı ve enerji tasarrufuyla ilgili önerilerde bulunuyor.

Çevre, doğa ve ekolojik dengenin önemine dikkat çekmek üzere her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü bu yıl rekor sıcakların yaşanacağı bir yaz ile birlikte geliyor. İngiltere Ulusal Atmosfer Bilim Merkezi’nin katkılarıyla Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi’nin 17 Aralık 2015 tarihinde hazırladığı Küresel Ortalama Sıcaklık Tahminine göre Pasifik’te yaşanan El Nino hava olayı ile birlikte bu yaz sıcakların rekor kırması bekleniyor.1 Buna bağlı olarak yaz boyunca klima kullanımının artması da öngörülüyor.

Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip tarafından yapılan hesaplamalara göre evlerinde klima olan tüketicilerin, klima kullanımından kaynaklı elektrik harcamaları yaz ayları için 700 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Yaz sıcaklarında klimanın sürekli kullanımı için küçük önlemlerle büyük tasarruf etmek mümkün.

İşte daha tasarruflu klima kullanmak için öneriler:

Evinize uygun klimayı seçin

Yeni klima alınırken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardan biri de klimanın kullanılacağı alanı soğutabilme kapasitesidir. Evin bulunduğu şehrin iklimine, metrekare ve evde yaşayan kişi sayısına göre uygun boyutta bir klima kullanılması fazla enerji sarfiyatını önler. Örneğin Marmara Bölgesi’nde yaşayan 4 kişilik bir ailenin; 20 metrekarelik ve 3 metre tavan boyuna sahip olan bir odası için uygun klima ortalama 10000 btu/saat olarak hesaplanabilir. En doğru hesaplamayı yapmak için klimanın teknik servisinden yardım istemek enerji tasarrufuna yardımcı olacaktır.

Klimayı doğru yerde konumlandırın

Klima, kurulduğu yer itibariyle tüm odaya hakim olmalıdır. Üflenen havanın oda içerisindeki dolanımının artması için klimanın direkt güneş ışığı alamayacağı, pencereden uzak, göz seviyesinden yukarı  monte edilmesi gerekir. Bu şekilde klima daha az hava üfleyerek enerji sarfiyatını azaltır.

Dereceyi en soğuğa ayarlamayın

Klima sıcaklığında her bir derece yüzde 3-4 daha fazla enerji tüketmesine sebep olur. Odayı hemen soğutmak için dereceyi en düşüğe ayarlamak yerine klimaların ayarlarını ortalama 22oC gibi sabit bir sıcaklıkta tutmak yeterli olacaktır.

Soğutma yerine klimanın nem alma özelliğini kullanın

Nem, Türkiye’nin pek çok şehrinde; hissedilen hava sıcaklığının daha da yükselmesine ve bunaltıcı olmasına neden olan en önemli faktördür. Bazı durumlarda klimaların soğutucu özelliğini yerine sadece nem alma özelliği kullanarak bir sezonda ortalama 92 TL’ye kadar tasarruf etmek mümkün.

Gece gündüz farkı

Türkiye’de gece-gündüz arası sıcaklık farkı çok fazla olmasa da gündüz vakti güneşin etkisiyle sıcaklık geceye oranla daha yüksektir. Klimaların geceleri düşük fanda ve programda çalıştırılması yılda yaklaşık 60 TL kazanç sağlar.

Temizlik kazançtır

Klimaların rutin bakımlarının ve filtre temizliğinin düzenli zaman aralıklarıyla yapılması yılda yaklaşık 55 TL tasarruf sağlar. Ayrıca bu temizlik ve bakım bulaşıcı hastalık gibi kirli klima kaynaklı sorunların ortadan kaldırır.

Değişim tasarruf getirir

Kullanılan klimanın bir üst sınıf enerji tüketimi yapan ile değiştirilmesi önemlidir. Örneğin B sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klimanın kullanımı sezonda yaklaşık 131 TL tasarruf sağlar.

Soğuk havayı kaçırmayın

Klimanın kullanıldığı odalardaki kapıların veya camlarının açılması içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına sebep olur. Bu kayıp yaklaşık olarak 50 TL civarına denk gelmektedir.

Tamer Küçükceran

tkucukceran@webershandwick.com

Kaynak:

1. United Kingdom Meteorological Office 2016 Global mean temperature forecast, 17.12.2015, Link